Vinterbio på Röda kvarn

PS
Paul Svensson

På Röda kvarn visar man fortfarande biofilmer men håller visningarna till max åtta personer i salongen för att besöket ska bli en säker upplevelse för alla filmfantaster. Nu i januari visas allt från intressanta dokumentärer till prisbelönade spelfilmer och en sann filmklassiker som fyller 40 år. Med Kulturkortet har du alltid rabatt på ordinarie biobiljett.

När det är kyligt utomhus är det extra mysigt att sätta sig tillrätta i en härlig biofåtölj på Röda kvarn. Film gör sig verkligen bäst på bio och när man väl sitter där i biomörkret och mumsar popcorn försvinner världen utanför för en stund. Och just den känslan är ännu mer påfallande nu när det endast tillåts åtta personer per filmvisning. Varje filmvisning förvandlas till en exklusiv bioupplevelse och man har alltid gott om plats i de rymliga salongerna. Som tidigare har Röda kvarn öppet onsdagar, torsdagar, lördagar och söndagar.

Vad visas då på Helsingborgs äldsta biograf just nu? Det är en blandad kompott från hela världen, som sig bör när det kommer till Röda kvarn. Vi börjar på svensk mark med hyllade Spring Uje spring. Henrik Schyffert regidebuterar och i huvudrollen ser vi ingen mindre än Uje Brandelius själv. Den här självbiografiska berättelsen vävs ihop med Ujes popmusik, liv och vardag.

Från Sverige tar vi steget till Storbritannien med Armando Iannuccis David Copperfields äventyr och iakttagelser. Dev Patel spelar föräldralöse David, som upplever allt från fattigdom till överdåd och grymhet samt kärlek. Bland skådespelarna hittar vi en rad stora namn som Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Ben Wishaw och Gwendoline Christie. Drama möter komedi i en visuellt färgsprakande film efter Charles Dickens klassiska berättelse.

Från Storbritannien kommer också Summerland och feel good-rullen Bageriet på Portobello Road. Den förstnämnda filmen utspelar sig under andra världskriget och här får vi träffa författarinnan Alice som kämpar med sitt skrivande och sitt förflutna. När hon en dag tvingas ta hand om en evakuerad pojke från London vänds hela hennes liv upp och ner och hon tvingas välja på att leva i det förgångna eller i nuet. Men vem är egentligen Alice och vad vill hon? Regi av Jessica Swale. Bageriet på Portobello Road handlar om tre generationer kvinnor som måste övervinna sorg och tvivel för att fullfölja en dröm. En dröm och film fylld av kärlek, hopp och syndigt söta bakverk från hela värden.

I januari visas också två dokumentärer. I Yung Lean: In My Head får vi följa den svenske hip-hop-stjärnan Yung Lean och hur han gick från debuten på Youtube till ett liv i Los Angeles där han möter kokain, dollarsedlar, depression, död och raseri. I dokumentären Helmut Newton: The Bad and the Beautiful blir det en djupdykning i konstnärens verk och arbetsmetoder, där kvinnorna som oftast var hans objekt, talar ut om den beryktade fotografen och hans konstnärskap.

Vill man hitta ett månadens tema för januari skulle det kunna var Guldbaggen. Bland annat visas Amanda Kernells Charter, Min pappa Marianne och det australienska dramat Babyteeth, som är nominerad i kategorin Årets bästa utländska film i årets upplaga av Guldbaggen.

Vi kan förstås inte nämna film utan att göra ett par besök i Hollywood, så även i januari. Missa inte Viggo Mortensens starka drama Falling. Viggo Mortensen har både regisserat och spelar huvudrollen i filmen, som handlar om en homosexuell man vars konservativa far börjar bli dement. Fadern tvingas flytta hem till sin son och dennes man, vilket leder till dagliga konfrontationer men också en djupdykning i spruckna familjerelationer från det förgångna.
Från USA kommer också Stanley Kubricks klassiker The Shining, som i år fyller 40 år. Detta firar Röda kvarn med att visa den extra långa versionen av filmen lördag 23 januari. Passa på att boka redan nu, för det finns bara åtta platser i salongen.

Att gå på bio är alltid lika magiskt och vad passar då bättre i januari än att njuta av inte mindre än två magiska Harry Potter filmer: De vises sten och Hemligheternas kammare. Under våren kommer de resterande filmerna i Harry Potter-serien att visas.

Röda kvarn har vidtagit en massa viktiga säkerhetsåtgärder för att besöket ska bli så tryggt som möjligt. Det blir bland annat extra städning på toaletter, man torkar av handtag flera gånger om dagen och kortterminalen ser man till att hålla säker och ren. Det finns också handsprit i lokalerna. Röda kvarn ber även sina besökare att förköpa biljetter via webbplatsen för att minska den personliga kontakten med personalen. Besök gärna biorodakvarn.se för komplett filmutbud, tider och de senaste nyheterna från Helsingborgs äldsta biograf.

Vad: Vinterbio på Röda kvarn
När: Januari
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris och tio kronor på barnfilmer

Lämna en kommentar