Work in Progress i en box på Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Konstnären Petter Gantelius sitter i en öppen box i Dunkers foajé flera gånger i veckan. Där jobbar han inför öppen ridå med ett scenkonstverk som ska visas på Dunkers 5-7 december (se nedan för information om tider, priser med mera).

Kulturkortet besökte Petter för två veckor sedan och  är nu tillbaka för att se hur det går med scenkonstverket Bortom dig. Vi inleder frågestunden i samma anda som en luttrad sportjournalist!

Hur känns det nu när premiären ligger ca fyra veckor bort?Fler och fler bitar börjar att falla på plats! För några dagar sedan fick jag för första gången se 3D-skisser på scenbilden som min scenograf Petra Löfmarck gjort. Och när jag såg bilderna fick jag äntligen en konkret uppfattning om själva föreställningen! Nu går det inte att vända åter och det innebär att jag från nu kan fokusera på att finslipa.

Kan du lite närmre berätta om scenografin?Scenen kommer att delas i två hälfter med en spegel mitt på scenen. Ena sidan visar ett välstädat vardagsrum. Den delen representerar den ordnade verkligheten. På andra sidan finns det undermedvetna – ett rum fyllt med en massa skräp. Där kommer jag att vistas hela föreställningen. I verkligheten kommer jag att gestalts av en nickedocka av tyg helt utan vilja.

Det låter som ett spännande upplägg! Kan du berätta mer om föreställningen?Det kommer att bli repakrobatik och mycket rörelse. Jag bygger upp scenkonstverket med upplästa stycken från boken ”Fråga mig om allt” från 1850-talet. Dessa texter gestaltas sedan av mig tillsammans på två musiker. I verkligheten spelar Helena Arlock cello och det undermedvetna lirar Denniz Camitz. Dennis är också den som komponerat musiken. Det jag försöker visa är att våra tankar kring olika livssituationer finns både i verkligheten och i det undermedvetna. Dock vågar vi inte alltid lyssna på det undermedvetna!

Du samarbetar med flera personer som ansvarar för olika delar. Hur funkar det i den kreativa processen?Förutom ovannämnda kommer illustatören Josefin Rosenhed göra affischen på ett helt fantastiskt vis. Jag tycker att det är berikande att involvera olika professioner i ett projekt. Jag kan inte allt och har fått flera nya infall av mina samarbetspartners. De olika delarna har växt fram genom dialog. Jag har gett de stor frihet – och de har verkligen gått in i det hela och levererat exakt det jag ville ha. Och vad jag velat ha har kanske inte alltid varit så konkret för mig!

 

Petter söker publikens svar på en fråga:

Har du haft en ”utanför kroppen-upplevelse” som du kan tänka dig att berätta omför Petter.  Out of body experience brukar det också kallas. Skicka din berättelse till: petter@gantelius.se. Eller gå ner till Dunkers och snackar med Petter tisdag till torsdag 10:00-16:00, fredagar 08:00-15:00 och lördagar jämna veckor 11:00-16:00.

 

Se Petters föreställning i decemberDatum och tid: 5, 6 och 7 december 19:00.Entré: 200 kronor, med Kulturkort 150 kronor, kostnad för skolor 50 kronor.Biljetter köper du i Dunkers reception eller direkt på ticnet.se.