Yoshio Nakajima inviger donerat konstverk med performance

PS
Paul Svensson

Konstnären Yoshio Nakajima donerar ett av sina konstverk som skapades på Dunkers kulturhus under utställningen Resa med solen. Verket togs fram tillsammans med besökande konstnärer under flera performanceföreställningar i utställningshallen. Torsdag 9 november klockan 13.30 är Yoshio själv på plats i kulturhuset för att inviga donationen med en ny liveperformance.

Det donerade konstverket, som består av bland annat trä, målningar och olika sorters objekt, skapades under utställningsperioden 1 oktober 2022–12 mars 2023. Besökare kunde med andra ord följa Yoshio och hans medverkande konstnärer live medan de lade grunden till det verk som nu invigs 9 november klockan 13.30 på Dunkers kulturhus.

Invigningen och den konstnärliga föreställningen sker vid konstverket 9 november klockan 13.30. Som besökare kan man ta del av det hela från korridoren på plan två i kulturhuset. Ingen entrébiljett behöver lösas.

Om konstnären och utställningen Resa med solen
Yoshio Nakajima, född 1940 i Japan, var en del av Tokyos legendariska konstscen under 1950- och 1960-talet. Han var en del av ett ungt avantgarde i Europa som ägnade sig åt performance och aktioner under 1960- och 1970-talet. Yoshio har varit verksam i Sverige sedan 1966 och han delar nu tiden mellan Sverige och Japan. Han har spelat en betydande roll för konsten i regionen och genom åren fått en stor och trogen publik.

I Resa med solen visade Dunkers kulturhus ett helt konstnärskap. Syftet var att lyfta en konstnär som arbetat och verkat i regionen sedan 1977 och sedan 1987 i Helsingborg – parallellt med att han är globalt verksam. Ett återkommande inslag i Yoshios konst är en ständigt positiv tro på individen och människan.

Vad: invigning av nytt konstverk
När: 9 november 13.30
Var: Dunkers kulturhus
Entré: du kan se invigningen från korridoren på våning två utan att lösa entré