Yoshio Nakajima på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Redan som barn drömde Yoshio Nakajima om att bli konstnär. I dag är han 82 år och har en lång och framgångsrik karriär som bild- och performancekonstnär bakom sig. Nu kan du besöka hans nya utställning Resa med solen på Dunkers kulturhus. Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus och sker i nära samarbete med konstnären och familjen.

Resa med solen är ett passande namn på Yoshio Nakajimas utställning på Dunkers kulturhus. Yoshios konstnärskap genomsyras av hög energi som andas optimism och glädje, vilket kan behövas när höstregn och isande vinterblåst drar in över Helsingborg. I utställningen visas allt från tidiga teckningar, dokumentationer, installationer, keramik, måleri och mycket mer. Till utställningen planeras det även ett par konstnärliga framträdanden samt guidade visningar. Bli inte förvånad om Yoshio själv är på plats för att skapa konst när du besöker utställningen.

Internationell performancekonstnär
Yoshio Nakajima är en av många konstnärer som verkar i Sverige men som ännu inte är särskild känd hos gemene man. Han har dock skapat konst i flera decennier och har ställt ut såväl i Sverige som internationellt och som performancekonstnär har han arrangerat fler än 500 uppträdanden. Yoshio föddes 1940 i Kawamoto i Japan och är i dag bosatt i Helsingborg sedan många år tillbaka. Det var på 1960-talet som han kom till Sverige och inledde studier på Valands konsthögskola. Under 1970-talet var Yoshio involverad i ett stort konstnärskollektiv i Ubbeboda. Konstnärerna arbetade aktivt med att inkludera byborna i konsten. Perioden har fått stor betydelse på flera plan och mest känd är den för Ubbebodasymposiet. Det var en sejour som pågick i 100 dagar med inbjudna konstnärer från hela världen.

Den största utställningen hittills
I Resa med solen lyfter Dunkers kulturhus ett helt konstnärskap i vad som är Yoshios största utställning hittills. Yoshios konst rör sig i fluxuskretsar, det vill säga konst som är experimentell och lekfull. Likheter till konstnärer som John Cage, Yoko Ono och den legendariska avantgardegruppen Gutai syns i penseldragen. Ett återkommande inslag i Yoshios konst är en ständigt positiv tro på individen och människan.

Konstnären är i dag bosatt i Helsingborg där han tillsammans med sin familj driver Raus stenkärlsfabrik. På plats har de även ett galleri med Yoshio Nakajimas konstverk.

Vad: en explosion av färger och performancekonst
När: 1 oktober–mars 2023
Var: Dunkers kulturhus, utställningshall 1
Entré: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år

Lämna en kommentar