Josef Franks flora

MR
Mikael Rudesjö

Visas 30 april – 20 september på Sofiero slottsträdgård och park.

“Kommer Franks flora någonsin att vissna? Det verkar inte så. Den suveräna kompositionen, färgglädjen, de organiska formerna och den konstnärliga esprin väcker intresse och förtjusning hos generation efter generation.”
Kristina Wängberg-Eriksson, författare av boken Pepis flora

I Josef Franks mönsterflora blandas verkliga blommor som tulpan, förgätmigej och liljekonvalj med grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. De botaniska motiven skapar tillsammans en särdeles unik och spännande blomstervärld. Under våren 2020 knyts band mellan denna värld och Sofieros tidigare innehavare Kung Gustav VI Adolf, hans ansenliga trädgårdsintresse och egenskapade herbarium.

Arkitekten och formgivaren Josef Frank har gjort djupa avtryck i den svenska formhistorien. Trots att han redan var 50 år när han flydde den gryende antisemitismen i Österrike för Sverige och Svenskt Tenn, räknas han som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. Under andra världskriget, när Josef Frank befann sig i New York, skapade han många av de idag klassiska, botaniska mönster vars motiv befinner sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Ett av dem var det japaninspirerade mönstret Nippon, med en fantasiflora av blommor som vi nästan, men inte alldeles säkert, känner igen.

Josef Franks flora visas i slottet 30 april – 20 september.

Lämna en kommentar