Föredrag om konstvärldens sociala hållbarhet med Martin Schibli
Vad händer framöver när vår gemensamma konst- och kulturhistoria kan komma att skrivas av auktoritära och totalitära stater? Den globala konst- och museivärlden har under senare decennium blivit en arena för multimiljardärer och auktoritära stater där finansieringen ofta fungerat som en snabb biljett in i den kulturella värmen.
Det talas mer och mer om begreppet artwashing. Kort sagt handlar det om att företag köper annonseringsytor eller andelar i ett galleri för att sopa dålig publicitet under mattan. I år kommer dock den ryska paviljongen att vara stängd på Venedigbiennalen då konstnärerna och curatorn har hoppat av i protest mot Rysslands krig i Ukraina. Den ryska paviljongen drivs numera av en rysk duo, varav den ena parten är dotter till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.
I det här fördraget berättar Martin Schibli, utställningsproducent på Dunkers kulturhus, mer om artwashing och utvecklingen i en global värld där Sverige kanske inte riktigt häng med. Föredraget har fri entré och pågår i ungefär 90 minuter inklusive frågestund.
Plats: Konsertsalen
Fri entré, men biljett krävs. Biljett hämtar du i entrén på Dunkers kulturhus samt online via ticketmaster.
Ingår i H22 City Expo 30 maj-3 juli.