Hur kan konstnärliga medskapande processer skapa nya sätt att mötas och kommunicera med personer med funktionsvariationer? I detta inspirationssamtal delar Kollaborativet sina insikter om hur unika olikheter kan bli en källa till upptäckter och förundran för alla inblandade.
Ett inspirationssamtal där Kollaborativet delger sina tankar kring hur en konstnärlig medskapande process kan öppna nya vägar för att mötas och kommunicera med personer med funktionsvariationer och bli ett tillfälle för nya upptäckter och förundran, för alla inblandade. Personernas unika olikheter förutsätter att scenkonstnärernas eget förhållningssätt och det konstnärliga uttrycket utvecklas i varje stund av nu. Vad uppstår då?
Kollaborativet arbetar främst mot anpassad skola med deras metoder är intressant i mötet även med vuxna funktionsvarierade personer eftersom de öppnar upp för ett förhållningssätt där stunden får avgöra riktningen.
Om Kollaborativet
Kollaborativet är ett scenkonstkollektiv med bas i Malmö som skapar sinnlig scenkonst. De genomför kontinuerligt medskapande samarbetsprocesser med barn och unga med funktionsvariationer och deras pedagoger samt har en pågående dialog med ett antal forskare. Kollaborativet tar framvisuella, auditiva och taktila scenkonstupplevelser som syftar till att nå många – oavsett språk, ålder eller funktion.
Om Tema funktion
Med Tema funktion lyfter vi flera perspektiv med kulturen som uttrycksmedel. Vi skapar tillsammans med och för målgruppen. Genom kulturen finns möjlighet att hitta gemenskap och bli stärkt i att få vara precis den man är med alla unika egenskaper det medför! Med denna vecka vill vi succesivt förflytta gränserna för vem som får göra vad i vårt samhälle och på sikt bidra till en mer inkluderande värld. Det blir en vecka med fokus på personer med funktionsnedsättningar och speciella behov, både som besökare och som artister eller konstnärer.
Tema funktion är ett samarbete mellan kulturförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen samt skol- och fritidsförvaltningen.
När: 5 februari 17.00–18.15
Plats: Atriet, Dunkers kulturhus
Entré: fri entré, men bokning krävs via matilda.dahl@helsingborg.se