Intervju med Yeol Eum Son

26 augusti 2023, 18:00 - 18:30

26 aug
Intervju med Yeol Eum Son

Lennart Stenkvist, en av festivalens projektledare, intervjuar Yeol Eum Son inför hennes konsert en timme senare i Konsertsalen.

Per Nyrén, konstnärlig ledare för festivalen, säger så här om Yeol Eum Son:

”Poetisk elegans, medfödd känsla för nyanserade uttryck och kraften att skapa stora dramatiska kontraster. Det är bara några förtjusta omdömen om Yeol Eum Sons pianospel. Lägg därtill att hon har en fullständigt bländande teknik och en naturlig nyfikenhet att tränga in i olika genrer. Tidskriften Pianist häpnade över Yeol Eum Sons ”hisnande fingerfärdighet” i inspelningarna av Kapustins musik.”

Yeol Eum Son föddes 1981 i Wonju, Sydkorea, och fick som treåring sina första pianolektioner. Hon var prisvinnare i International Tchaikovsky Competition for Young Musicians 1997 och vann Oberlin International Piano Competition två år senare. Året 2009 betydde ett internationellt genombrott med ett andra pris i Van Cliburn Competition, bakom vår bekant Haochen Zhang(!), och dessutom pris för bästa kammarmusikframförande. Det har lett till samarbete med dirigenterna Valerij Gergijev, Andrew Manze och Lorin Maazel och till bejublade framträdanden vid The Proms med pianokonserter av Mozart.

Hennes mångsidighet och nyfikenhet avspeglas ytterligare i att hon är konstnärlig ledare för Music in PyeongChang sedan 2018 och regelbundet skriver artiklar i en sydkoreansk tidskrift.

Fri entré

Intervju med Yeol Eum Son

  • 26 augusti 2023, 18:00 - 18:30
  • Längd: 30 minuter

Plats

Dunkers kulturhus, Atriet
Kungsgatan 11
252 21 Helsingborg

Visa på karta