Isak Persson och Neo Korths framförs av Vindla Stråkkvartett

Isak Persson och Neo Korths framförs av Vindla Stråkkvartett

Med hjälp av Spektra och ”En Snabb Slant” har kompositörerna Neo Korths och Isak Persson, båda 19 år, fått möjligheten att hyra in Vindla Stråkkvartett för att uruppföra sina verk.

Isak Persson

Isak Persson föddes 2003 i Helsingborg och är gitarrist och kompositör. Under våren har han avslutat en spetsutbildning i musik på Malmö Latinskola där han studerat klassisk gitarr. Där har han även haft ämnet arrangering och komposition där han har haft Martina Tomner som lärare. Från januari 2021 och framåt har han även tagit privatlektioner månadsvis av Daniel Möllås och under majoriteten av alla åren som Isak hållit på med musik så har han haft Johan Söllscher som gitarrlärare på Eric Ruuths kulturhus. Där har han både spelat elgitarr och klassisk gitarr och sysslat med många olika genrer. Under hösten kommer Isak att påbörja en treårig kompositionsutbildning bachelornivå på Det Kungliga Danska Musikkonservatoriet. Som kompositör intresserar sig Isak bland annat för mikrotonalitet, komplicerad rytmik. Isak har sedan tidigare blivit uppförd av bland annat Red Note Ensemble och Stephen Altoft.

Neo Korth

Neo Korths är en kompositör och bassist född 2003 i Skåne. Han studerar just nu på Mega Musik Gymnasieskola i Helsingborg och tar kontrabaslektioner på Eric Ruuths kulturhus. Neo har skrivit musik för en mängd olika ensembler och har fått flera verk framförda av professionella musikensembler i England, Skottland och USA. Efter sommaren kommer två av hans verk, Strövtåg längst Daugava och utdrag ur Drakkar sur la Volga, framföras av Helsingborgs symfoniorkester. I början av 2022 tilldelades han Elsa & Hellertz Anderssons stipendium för fortsatta musikaliska studier. Neos musik är oftast lyrisk och lättsam. Den balanserar mellan komplexitet och tillgänglighet och bär influenser av allt från senromantiska harmonier till bulgariska folkrytmer.

Vindla Stråkkvartett

Konstmusik på spelstämman, kammarmusik för trottoaren, klassisk musik för jazzälskaren och barockjazz för romantikern. Tvära kast mellan genrer har blivit något av Vindla String Quartets signum. Med stor öppen-och nyfikenhet tar de sig an allt från klassiska stycken till pop-stråk och skapar en naturlig mix av gammalt och nytt. Kvartetten bildades år 2008 i Malmö och har med sin genreöverskridande repertoar och sina många samarbeten gjort sig kända som en av Sveriges mest spännande kammarmusikgrupper. Medlemmarna både komponerar och arrangerar musik och tillsammans söker de ständigt nya former och sammanhang för stråkkvartetten i vår tid. Debutalbumet ”Mot Bättre Vetande” släpptes 2018 som en del av kvartettens 10-årsjubileum.

Tisdag 9 augusti klockan 18:00-19:00

Plats: Konsertsalen

Fri entré

Samarbetspartners: Spektra, finansierat av En Snabb Slant

  • Dunkers Kulturhus, Dunkers kulturhus, Konsertsalen
  • Kungsgatan 11
  • 252 21
  • Helsingborg
  • Vuxen: Gratis
  • 9 augusti 2022, 18:00 - 19:00