Lär dig allt om Helsingborgs historia

Lär dig allt om Helsingborgs historia

Det finns mycket intressant att lära sig om Helsingborgs historia. På Dunkers kulturhus visas utställningen På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar. Det är en utställning med fri entré som presenterar en mängd föremål, berättelser och händelser som utspelat sig i staden. Under H22 City Expo bjuder man in till fem temavisningar i utställningen utifrån olika spännande perspektiv.

Det finns mycket intressant att lära sig om Helsingborgs historia. Besöker du någon av de fem temavisningarna i På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar får du svar på en massa, massa frågor som med all säkerhet cirkulerar i ditt huvud. Här får du svaren på frågor om till exempel vilka som är de bästa föremålen i hela utställningen, om det bara finns män i stadens historia, vilka som bodde här under medeltiden, vilka människor som flytt till eller från Helsingborg och hur det egentligen går till när historia blir historia.

Datum och tid: 1, 7, 16, 21 och 29 juni klockan 15:00

Plats: På gränsen, entréplan

Temavisningarna är gratis och det finns totalt 20 platser per visning. Hämta biljett i entrén. Läs gärna mer om utställningen på dunkerskulturhus.se.

1 juni: Finns det bara män i historien?
Vad har läkaren Martha P:son Henning i början av 1900-talet gemensamt med drottning Ingeborg på 1300-talet? Vi tittar närmare på några kvinnor i Helsingborgs historia och diskuterar frågor om makt, normer och genus.

7 juni: Helsingborgs medeltid
Vem bodde i staden? Hur levde man? Hur såg det ut? Och hur är det nu? Var det svensk eller danskt eller skånskt? Möt personer, berättelser och byggnader utifrån de artefakter som arkeologer grävt fram och som numera finns i utställningen.

16 juni: På flykt
Flykt går som en röd tråd i Helsingborgs historia. Människor har flytt från Helsingborg på grund av
krig men också av politiska skäl. Människor är fortfarande på flykt idag; både från och till
Helsingborg. Under den här temavisningen följer vi några av de människor som tvingats lämna
Helsingborg under olika tider.

21 juni: Fem favoriter i utställningen
Har du funderat på vilka som är de bästa föremålen i På gränsen? Inte? Det har vi som har jobbat här i tio år. Nu får du chansen att hänga med på en visning av fem favoritföremål ur Helsingborgs historia.

29 juni: Hur gör vi historia?
Är historia och det som varit, det förflutna, samma sak? Vem bestämmer vad som ska vara historia och hur den ska presenteras? Hur förhåller vi oss till olika typer av källor, vilka frågor ställer vi och hur förhåller vi oss etiskt till den berättelse vi skapar och de människor den handlar om? Vad är vår roll i historieskrivningen?

  • Dunkers Kulturhus, Dunkers kulturhus, Entréplan
  • Kungsgatan 11
  • 252 21
  • Helsingborg
  • Vuxen: Gratis
  • 29 juni 2022, 15:00 - 16:00