Samtal på Dunkers: Ann Linde

11 november 2023, 14:00 - 15:00

11 nov
Samtal på Dunkers: Ann Linde

Ann Linde, född och uppvuxen i Ramlösa i Helsingborg, är en av Sveriges mest erfarna utrikespolitiker. Hon har varit central vid flera kritiska händelser som till exempel NATO-processen, hanteringen av den ryska invasionen av Ukraina, evakueringarna från Afghanistan och de 9 000 svenskar som strandades under pandemin. År 2021 var Ann ordförande för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, där hon ansvarade för att hantera flera kriser och drev igenom epokgörande beslut gällande klimat och säkerhet. Åren 2014–2016 var Linde statssekreterare och ledde Regeringskansliets krishantering med svåra uppgifter som den stora flyktingvågen 2015, terroristattackerna som skakade Europa och den våg av svenskar som anslöt sig till IS.

Ann Linde har en gedigen erfarenhet av EU-frågor från att ha varit EU-minister, Internationell sekreterare för Socialdemokraterna och chef för det Europeiska Socialdemokratiska Partiets internationella avdelning i Bryssel. Hon har dessutom varit Norden-minister och inte minst Sveriges utrikesminister 2019–2022. Hon var den som skrev under Sveriges NATO-ansökan i maj 2022.

Som handelsminister var Ann med och förhandlade fram viktiga handelsavtal inom EU och ledde flera delegationer för att främja exporten till olika delar av världen. Hennes gedigna erfarenhet gör att hon både kan relatera till historiska händelser i krisens öga och göra aktuella utrikespolitiska analyser. Från det att Ann började som ungdomspolitiker på 80-talet har hon byggt upp ett imponerande globalt nätverk. I slutet av 80-talet anställdes hon i Regeringskansliet och har sedan dess arbetat på flera departement som bland annat Utrikes-, Försvars-, Närings-, Civil- och Justitiedepartementen.

De utmaningar Ann Linde har fått vara med om som kvinna i mansdominerade miljöer har resulterat i lärdomar kring hur man ska hantera dessa situationer. Hennes ämnesområden spänner över allt från jämställdhet, feministisk utrikespolitik, analys av det geopolitiska världsläget och hur man kan hantera diverse härskartekniker baserat på egna erfarenheter.

Kort fakta om samtalsledaren: meddelas vid ett senare tillfälle.

Samtal på Dunkers är ett väletablerat event på Dunkers kulturhus och har under åren gästats av många kulturpersoner, samhällsdebattörer och opinionsbildare. Samtal på Dunkers är ett personligt möte som tar utgångspunkt i gästens person och värv. Dessa samtal är populära och uppskattade av en kunnig och nyfiken publik. Vi välkomnar alla som vill veta lite mer om stort och smått i det nära samtalets form. Samtal på Dunkers är ett samarrangemang med Föreningen Norden och Killbergs bokhandel.

När: 11 november 14.00
Var: konsertsalen
Entré: 195 kronor, 170 kronor med Kulturkortet och för studerande, 150 kronor för medlemmar i Föreningen Norden

Samtal på Dunkers: Ann Linde

  • 11 november 2023, 14:00 - 15:00
  • Längd: 1 timme

Plats

Konsertsalen, Dunkers kulturhus
Kungsgatan 11
252 21 Helsingborg

Visa på karta