Stora dialektshowen – av och med Fredrik Lindström

9 mars 2025, 15:00 - 16:30

9 mar
Stora dialektshowen – av och med Fredrik Lindström

Programledaren
och språkexperten Fredrik Lindström är just nu ute på Sverigeturné med
”Stora Dialektshowen – Av och med Fredrik Lindström”. Unikt med showen är det specialskrivna materialet för varje ort som Fredrik och hans
sidekick Helena Lindegren besöker. I showen dissekeras frågor som varför dialekter finns, varför de låter som de låter och allt däremellan. Showen regisserades av Emma Peters och hade premiär i Falun i mars. Dagens Nyheter skrev att det är ”årets roligaste lektion”, Aftonbladet gav showen fyra plus och Falu-Kuriren beskrev Fredrik som ”landets finurligaste expert”. Den 9 mars kommer Fredrik Lindström till Helsingborgs Konserthus!

– Det här är den första föreställningen jag gör om språk. Jag har märkt hur intresserade folk är av ämnet och det finns alltid tusen frågor om varför det finns dialekter, varför man pratar olika och var olika ord och uttryck kommer ifrån. Nu får jag äntligen göra en publikföreställning på det här temat, och dessutom möjlighet att anpassa showen varefter vi är! Ungefär en tredjedel av föreställningen är speciellt utformad för orten ifråga och fokuserar på den lokala dialekten, säger Fredrik.

I ”Stora Dialektshowen” får publiken på ett underhållande sätt fördjupa sig i våra svenska dialekter. Det är en rolig, sketchig och faktabaserad show där publiken får en genomgång i de stora frågorna men också grotta ner sig i sina egna dialekter. Gnäller de verkligen i Västerås och är göteborgare så himla glada? Varför pratar en del människor mer dialekt när de blir arga eller när de har sex? Vilken är landets mest obegripliga dialekt? Med sig på scen har han skådespelerskan Helena Lindegren, en sidekick som hjälper Fredrik att visualisera och illustrera showen.

– Helena är en alldeles perfekt sidekick! Hon kan sjunga, dansa, spexa och kommer lyfta showen till nya höjder, säger han. Hon har också mycket erfarenhet av improvisation och det är perfekt, eftersom varje kväll kommer att bli annorlunda här. Och så är hon förstås en jäkel på att härma dialekter!

”Stora Dialektshowen” hade premiär på Magasinet i Falun den 16 mars och spelas hela 2024 och våren 2025 runtom i landet.

Om Fredrik Lindström:

Fredrik Lindström är en av landets mest älskade programledare och språkexperter. Han har tidigare släppt den kritikerrosade boken ”100 svenska dialekter” som kom att älskas av svenskarna och blev startskottet
för arbetet med ”Stora Dialektshowen”. Under sina år har han stött på otaliga frågor om språk generellt och dialekter i synnerhet. Nu ger han svar på en del av frågorna i sin nya show!

Övrig information
Rullstolsplats bokas på telefonnummer 042-10 42 80.

Stora dialektshowen – av och med Fredrik Lindström

  • 9 mars 2025, 15:00 - 16:30
  • Längd: 2 timmar

Prisintervall

  • Minimipris för sittande: 645 kr
  • Maximipris för sittande: 690 kr

Biljettyper

Ordinarie

  • Sittande
  • Minimipris:: 645 kr
  • Maximipris:: 690 kr

Plats

Helsingborgs Konserthus
Roskildegatan 1
25221 Helsingborg

Visa på karta