Fri entré – Välkommen till oss!

Under sommaren 2021 utökas antalet platser med fri entré för dem som har Kultursommarkortet och Kulturkortet.

För information om biljettpriser (för besökare utan Kultursommarkort eller Kulturkort), öppettider och tillgänglighet på respektive anläggning hänvisar vi er till anläggningarnas webbsidor.

Birgit Nilsson museum

Från enkelt bondeliv till en av världens mest kända operasångerskor. Gården där Birgit Nilsson växte upp på är ombyggd till ett museum helt dedikerat Birgits fantastiska karriär. Här kan du i princip lära dig allt du vill veta om en av Sveriges främsta artister genom tiderna. Säsongens utställning heter Ögonblick och toner och skildrar operasångerskans långa karriär. Du kan också gå på guidad tur i boningshuset, som är bevarat i samma skick som när Birgit senast bodde här. På gården finns det också ett pittoreskt stallcafé och en museishop med böcker, musik, filmer och souvenirer.

Öppettider: 26 juni-5 september: Tisdag-söndag klockan 11:00–17:00

Webbplats: Birgit Nilsson museum

Dunkers kulturhus

Dunkers kulturhus

Precis där havet möter land finns Dunkers kulturhus i Helsingborg. Det är en mötesplats för helsingborgare och ett attraktivt besöksmål för kont-, kultur- och musikintresserade i Öresundsregionen och Sverige. I sommar visas flera stora och små utställningar. Här kan du också fika och äta med saltstänkt utsikt över Helsingborgs småbåtshamn.

Öppettider utställningar med entré: Tisdag, onsdag, fredag klockan 10:00–18:00; Torsdag klockan 10:00–20:00; Lördag–söndag klockan 10:00–17:00. Måndagsöppet 21 juni–22 augusti klockan 10:00–18:00.

Webbplats: Dunkers kulturhus

Fredriksdal museer och trädgårdar

Herrgården på Fredriksdal

I Fredriksdals marker betar djur och på ängarna skördas hö. Här samsas åkrar med skog, stad med landsbygd. Markerna sköts på historiskt ekologiskt sätt. Hur i stad och på landsbygd berättar om människor i Sydsverige och tider som flytt. Ta dig en närmare titt på Skånes sällsynta lantrasdjur och natur. Historia, historier och en glimt av framtiden får du av bara farten. På Fredriksdal finns också ett mysigt trädgårdscafé, lekplats för barnen och mängder av slingrande naturstigar att utforska.

Öppettider: Måndag-söndag klockan 10:00–18:00

Webbplats: Fredriksdal museer och trädgårdar

Höganäs museum och konsthall

På Höganäs museum kan du njuta både av konstutställningar och en av Sveriges största och finaste keramiksamlingar. I sommar visas bland annat Vindlingar med måleri av Sofia Josefsson, textilier av Ida-Lovisa Rudolfsson och keramikarbete av Hanne Mago Wiklund. På Höganäs museum finner du också historiska samlingar om allt från forntid och industrialism till fotografier och växter. På plats finns också en museibutik och en mysig trädgård på temat Höganäs trädgårdskultur där du kan njuta av medhavd fika hemifrån.

Öppettider: Tisdag-söndag klockan 13:00–17:00

Webbplats: Höganäs museum och konsthall

Järnvägens Museum

Lokomotiv

Den gamla lokstationen i Ängelholm, där ångloken förr fyllde på sina kol- och vattenförråd, är i dag ett modernt upplevelsemuseum. Spana in utställningar på temat svenska järnvägar och tåg, lär känna rallare och banvakter, testa hur det är att vara lokförare i simulatorn Locomotion och åk minitåget hela sommaren. Här kan du också gå på klurig tipspromenad, fika och besöka museets butik som säljer presentartiklar med järnvägsanknytning.

Öppettider: 1 juni-31 augusti: Måndag-söndag klockan 10:00–17:00

Webbplats: Järnvägens museum Ängelholm

Ljungbyheds militärhistoriska museum

I Ljungbyhed finns ett litet museum dedikerat åt militärhistoria med en utställningslokal på 300 kvadratmeter om flygets utveckling i Ljungbyhed. Museet är belagt i en dubbelförläggning från tidigt 1900-tal och här finns också en unik samling muckartavlor från tidigt 1970-tal. Här tittar ni på modeller av flygplan, utrustning från förr och till och med dockor klädda i gamla stridspilotdräkter från 1940-talet. Missa inte berättelsen om Elsa Anders, den sista eleven på Thulins flygskola och den första kvinnan i Sverige som erhöll flygcertifikat.

Öppettider: 5-20 juni: Lördag-söndag klockan 10:30–16:00, 28 juni-1 augusti: Alla dagar klockan 10:30–16:00, 7-29 augusti: Lördag-söndag klockan 10:30–16:00

Webbplats: Ljungbyheds militärhistoriska museum

Plastens Hus

Visste du att den första plasten i Skandinavien tillverkades i Perstorp? Om detta och mycket annat kan du lära dig mer om när du besöker Plastens hus, ett museum helt dedikerat plastens utveckling. På Plastens hus kan du se hur plast har format vår tid och våra livsstilar. I den permanenta utställningen om plastens historia hittar du en unik samling plastprodukter, dokument, anteckningsböcker, reklambroschyrer och fotografier som berättar om en epok som banade väg för en kemiteknisk revolution.

Öppettider: Måndag-fredag klockan 10:00–14:00

Webbplats: Plastens hus

Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott

Helsingborgs kungligaste plats heter Sofiero. Utforska den vackra slottsträdgården och njut av blomster i alla möjliga olika färger. Ta del av inspirerande utställningar, fika i slottsrestaurangen och lär dig mer om Sofieros historia. Sofieros gröna utomhusrum har gott om plats för hela familjen.

Öppettider: 31 mars-26 september klockan 10:00–18:00

Webbplats: Sofiero slott och slottsträdgård

Tomarps Kungsgård

Tomarps kungsgård

Är du på jakt efter nya konstupplevelser ska du inte missa Tomarps Kungsgård. I sommar visas flera utställningar inom en rad olika konstformer i de tre utställningshallarna. Man visar bland annat Björn Bernströms akvarellmålningar, Stina Berges kombinationskonst och keramik och fotografi från bland andra Gunilla Sundström, Gabriella Dhalman och Marie-Louise von Schewen. På plats finns också populära Tomarps Slottscafé som serverar allt från kakor och smörgåsar till lättare lunchrätter.

Öppettider: 1 april-13 juni: Torsdag-söndag klockan 12:00–17:00, 14 juni-27 augusti: Torsdag-måndag klockan 12:00–17:00

Webbplats: Tomarps Kungsgård

Ängelholms flygmuseum

Har du en förkärlek för flygvapnet, stridsflygplan och Ängelholms flygvapenhistoria ska du inte missa ett besök på Ängelholms flygmuseum. Här finns tio olika flygplan, som exempelvis J 22, J 29 Flygande tunnan och Jas Gripen. Samtliga flygplan har en gång varit verksamma vid flottiljen. På plats kan du även provsitta i kabinen på en riktig Draken, flyga i simulator, titta på flygplansmotorer, säkerhetsutrustning och markförsvar. Ängelholms flygplats har även en museishop, aktiviteter för barn och ett café.

Öppettider: stängt på grund av pandemin

Webbplats: Ängelholms flygmuseum

Besök oss i sommar