Tredagarskortet – kulturfrihet på skånska

Att få tiden att räcka till är ett ständigt pusslande för de flesta. Tredagarskortet är ett nytt praktiskt kort från Helsingborgs kulturförvaltning och Familjen Helsingborg. Med kortet får du kulturfrihet på skånska och fria entréer till flera olika kulturplatser i Helsingborg och nordvästra Skåne i sommar för endast 200 kronor. Skapa minnen som står sig en livstid när du besöker konsthallar, museum samt historiska parker och vackra trädgårdar.

Tredagarskortet gäller under juni, juli och augusti. Kortet passar lika perfekt för dig som är på besök i regionen som för dig som är bosatt här. Med Tredagarskortet får du möjlighet att hänge dig totalt åt ett stort antal intressanta kulturupplevelser under tre dygn. Ta del av flera olika konstutställningar, förundras av naturens hemligheter, ta ett skutt genom tiden och överraskas av det oväntade. Sommaren 2022 är kulturutbudet i Helsingborg dessutom större än någonsin i och med stadsmässan H22 City Expo. Det mångfacetterade utbudet inspirerar till många spännande upptäckter.

Tredagarskortet säljs till och med 31 augusti. Kortet är giltigt i tre dagar från första tillfället det nyttjas och kostar 200 kronor. Dagen som du börjar använda Tredagarskortet räknas alltså som den första dagen. Det kan vara bra att tänka på att om du köper kortet 30 augusti kan du endast använda det under två dagar.

Kortet säljs på en del platser med fri entré:

 • Dunkers kulturhus
 • Fredriksdal museer och trädgårdar
 • Sofiero slott och slottsträdgård
 • Kärnan
 • Höganäs museum och konsthall
 • Järnvägens Museum
 • Ängelholm Flygmuseum
 • Tomarps Kungsgård
 • Plastens Hus
 • Helsingborgs idrottsmuseum

Samt hos följande återförsäljare:

 • Turistbyrån Båstad
 • Turistbyrån Ängelholm
 • Hjortsby Torp
 • Travelshop
 • Hotel Good Morning+ Helsingborg
 • Höganäs bibliotek
 • Clarion Hotel SeaU
 • Väla infocenter

Ej fri entré till arrangemang som kräver biljett.

Information in English.

Tredagarskortet ger fri entré till

Från enkelt bondeliv till en av världens mest kända operasångerskor. Gården där Birgit Nilsson växte upp på är ombyggd till ett museum helt dedikerat Birgits fantastiska karriär. Här kan du i princip lära dig allt du vill veta om en av Sveriges främsta artister genom tiderna. Säsongens utställning heter Ögonblick och toner och skildrar operasångerskans långa karriär. Du kan också gå på guidad tur i boningshuset, som är bevarat i samma skick som när Birgit senast bodde här. På gården finns det också ett pittoreskt stallcafé och en museishop med böcker, musik, filmer och souvenirer.

Öppettider: 28 juni–28 augusti: Tisdag-söndag klockan 11:00–17:00. Stängt under Birgit Nilsson-dagarna 8–13 augusti.

Webbplats: Birgit Nilsson museum

Dunkers kulturhus

Precis där havet möter land finns Dunkers kulturhus i Helsingborg. Det är en mötesplats för helsingborgare och ett attraktivt besöksmål för kont-, kultur- och musikintresserade i Öresundsregionen och Sverige. I sommar visas flera stora och små utställningar. Här kan du också fika och äta med saltstänkt utsikt över Helsingborgs småbåtshamn.

Öppettider utställningar med entré: Tisdag, onsdag, fredag klockan 10:00–18:00; Torsdag klockan 10:00–20:00; Lördag–söndag klockan 10:00–17:00. Måndagsöppet 6 juni, 13 juni och 20 juni–21 augusti klockan 10:00–18:00.

Webbplats: Dunkers kulturhus

Herrgården på Fredriksdal

I Fredriksdals marker betar djur och på ängarna skördas hö. Här samsas åkrar med skog, stad med landsbygd. Markerna sköts på historiskt ekologiskt sätt. Hur i stad och på landsbygd berättar om människor i Sydsverige och tider som flytt. Ta dig en närmare titt på Skånes sällsynta lantrasdjur och natur. Historia, historier och en glimt av framtiden får du av bara farten. På Fredriksdal finns också ett mysigt trädgårdscafé, lekplats för barnen och mängder av slingrande naturstigar att utforska.

Öppettider: Måndag–söndag klockan 10:00–18:00

Webbplats: Fredriksdal museer och trädgårdar

Föreningen Idrottsarkivet förvaltar Helsingborgs idrottshistoria i de fina lokalerna på Idrottens Hus. Här finns det mesta och det bästa från sportens värld samlat i montrar, arkiv, böcker, bilder, föremål och allt annat som speglar stadens framgångsrika idrottsliv.

Fotbollens profiler, från Kalle Svensson till Henke Larsson, stora föreningar som IFK Helsingborg och IS Göta, biljardens världsmästare Torbjörn Blomdahl, ja många har egna montrar på museet. Och flera av dem är förevigade som träreliefer på museet.

Öppettider: vardagar 09:00–15:00. Stängt vecka 28, 29 och 30.

Webbplats: Helsingborgs idrottsmuseum

På Höganäs museum kan du njuta både av konstutställningar och en av Sveriges största och finaste keramiksamlingar. I sommar visas bland annat Vindlingar med måleri av Sofia Josefsson, textilier av Ida-Lovisa Rudolfsson och keramikarbete av Hanne Mago Wiklund. På Höganäs museum finner du också historiska samlingar om allt från forntid och industrialism till fotografier och växter. På plats finns också en museibutik och en mysig trädgård på temat Höganäs trädgårdskultur där du kan njuta av medhavd fika hemifrån.

Öppettider: Tisdag–söndag klockan 13:00–17:00

Webbplats: Höganäs museum och konsthall

Lokomotiv

Den gamla lokstationen i Ängelholm, där ångloken förr fyllde på sina kol- och vattenförråd, är i dag ett modernt upplevelsemuseum. Spana in utställningar på temat svenska järnvägar och tåg, lär känna rallare och banvakter, testa hur det är att vara lokförare i simulatorn Locomotion och åk minitåget hela sommaren. Här kan du också gå på klurig tipspromenad, fika och besöka museets butik som säljer presentartiklar med järnvägsanknytning.

Öppettider: 1 juni–31 augusti: Måndag-söndag klockan 10:00–17:00

Webbplats: Järnvägens museum Ängelholm

Kärnan är i dag ett populärt besöksmål i Helsingborg för hela familjen och en historisk byggnad som är lätt att se upp till. Tack vare försvarstornet har stadens invånare sovit gott under 700 år. Kärnan är staden Helsingborgs stolta symbol och varumärke. För den som tar sig hela vägen upp till toppen (146 trappsteg) väntar fantastisk utsikt över Helsingborg och hela vägen över till den danska kustlinjen. Historien om Helsingborg och Kärnan tar sin början redan på 1070-talet.

Öppettider: 30 maj–3 juli öppet alla dagar klockan 10:00–19:00, 4 juli–4 september öppet alla dagar klockan 10:00–18:00.

Webbplats: Kärnan

I Ljungbyhed finns ett litet museum dedikerat åt militärhistoria med en utställningslokal på 300 kvadratmeter om flygets utveckling i Ljungbyhed. Museet är belagt i en dubbelförläggning från tidigt 1900-tal och här finns också en unik samling muckartavlor från tidigt 1970-tal. Här tittar ni på modeller av flygplan, utrustning från förr och till och med dockor klädda i gamla stridspilotdräkter från 1940-talet. Missa inte berättelsen om Elsa Anders, den sista eleven på Thulins flygskola och den första kvinnan i Sverige som erhöll flygcertifikat.

Webbplats: Ljungbyheds militärhistoriska museum

Visste du att den första plasten i Skandinavien tillverkades i Perstorp? Om detta och mycket annat kan du lära dig mer om när du besöker Plastens hus, ett museum helt dedikerat plastens utveckling. På Plastens hus kan du se hur plast har format vår tid och våra livsstilar. I den permanenta utställningen om plastens historia hittar du en unik samling plastprodukter, dokument, anteckningsböcker, reklambroschyrer och fotografier som berättar om en epok som banade väg för en kemiteknisk revolution.

Öppettider: Måndag–fredag klockan 10:00–14:00

Webbplats: Plastens hus

Sofiero slott

Helsingborgs kungligaste plats heter Sofiero. Utforska den vackra slottsträdgården och njut av blomster i alla möjliga olika färger. Ta del av inspirerande utställningar, fika i slottsrestaurangen och lär dig mer om Sofieros historia. Sofieros gröna utomhusrum har gott om plats för hela familjen.

Öppettider: 8 april–24 september klockan 10:00–18:00

Webbplats: Sofiero slott och slottsträdgård

Tomarps kungsgård

Är du på jakt efter nya konstupplevelser ska du inte missa Tomarps Kungsgård. I sommar visas bland annat utställningen Selma Lagerlöf i Skåne – en inblick i den världsberömda författarens tid i Skåne och vidare ut i världen. På plats finns också populära Tomarps Slottscafé som serverar allt från kakor och smörgåsar till lättare lunchrätter.

Webbplats: Tomarps Kungsgård

Har du en förkärlek för flygvapnet, stridsflygplan och Ängelholms flygvapenhistoria ska du inte missa ett besök på Ängelholms flygmuseum. Här finns tio olika flygplan, som exempelvis J 22, J 29 Flygande tunnan och Jas Gripen. Samtliga flygplan har en gång varit verksamma vid flottiljen. På plats kan du även provsitta i kabinen på en riktig Draken, flyga i simulator, titta på flygplansmotorer, säkerhetsutrustning och markförsvar. Ängelholms flygplats har även en museishop, aktiviteter för barn och ett café.

Webbplats: Ängelholms flygmuseum