Helsingborgs kulturhistoriska profiler: Henry Dunker
I en stad där det finns gott om kultur och kulturhistoria finns det också en hel del intressanta människor. I vår artikelserie om Helsingborgs kulturhistoriska profiler tittar vi i backspegeln och berättar mer om personerna som spelat en stor roll för dagens kulturutbud i Helsingborg. I veckans artikel möter vi ingen mindre än Henry Dunker, som inte bara en gång i tiden var Sveriges rikaste person, han räknas också som Helsingborgs störste donator genom tiderna.
Helsingborg har alltid haft en stark anknytning till Danmark och detta gäller även i berättelsen om Henry Dunker. Det är nämligen som så att Henry Dunker föddes på andra sidan sundet, närmare bestämt i Esbjerg. Men som tur är för stadens kulturliv kom han i tidig ålder till Helsingborg, då hans far, Johan Dunker, fick ett viktigt uppdrag att konstruera norra hamnen. Åren gick och då det visade sig att Henry inte var ämnad för studielivet skickades han som 16-åring till Tyskland för att kastas raskt in i arbetslivet. Här fick Henry inte bara chansen att arbeta på kontor, han lärde sig också det tyska språket. När Henry var 21 år kallades han hem igen av sin far för att hjälpa till i företaget Helsingborgs Gummifabrik AB (som med tiden blev Tretorn).
Även om studielivet inte var Henrys starkaste sida var han däremot en otroligt driven person och att arbeta passade honom alldeles utmärkt. Samarbetet med sin far i gummifabriken blev en succé och Henry själv var noggrann med att lära sig samtliga funktioner i produktionen. Bland annat reste Henry till Ryssland för att lära sig mer om gummiindustrin. Det var också här han träffade kemisten Julius von Gerkan, som lät sig övertalas av Henry att flytta till Helsingborg och ta upp en anställning i företaget. Med Julius hjälp lade man grunden till det högkvalitativa gummit från Helsingborg.
Faktum är att Henry var otroligt företagsam och 1894 tog han helt över fabriken från sin far. Det var också under Henrys ledning som Helsingborgs Gummifabrik AB växte och utöver galoscher började man även tillverka andra typer av gummiprodukter som exempelvis stövlar, skosulor, handskar, regnkläder, däck, badmössor och tennisbollar.
Det finns egentligen hur mycket intressant som helst att berätta om Henry Dunkers näsa för lysande affärer, som gjorde honom till Sveriges rikaste person på 1940-talet. Men för att inte bli alltför långrandiga tar vi galoschsteget vidare till hans stora betydelse för Helsingborgs kulturliv. Många är de som har spelat en stor roll för Helsingborgs kultur, men frågan är om inte Henry kanske är den viktigaste av alla.
Redan under sin verksamma tid var han delaktig i att skapa ett rikt kulturliv för helsingborgarna, då både han och framför allt hans fru Gerda var kulturintresserade. På 1920-talet gick Henry samman med några av Helsingborgs rikaste invånarna för att finansiera ett nytt konserthus. Henry själv stod för en stor del av summan och 1932 stod bygget färdigt till mången helsingborgares och musikälskares stora glädje. Men det är inte bara Helsingborgs konserthus som vi har att tacka Henry Dunker för. I början av 1950-talet instiftade Henry och hans fru, Gerda, Henry och Gerda Dunkers stiftelse. Och det är i mångt och mycket från denna grund och stiftelse som Helsingborgs rika kulturliv har kunnat blomstra under åren. Stiftelsen var från början till för främjande av svårt sjuka och för cancerforskning, men när Henry Dunker gick ur tiden 1962 donerade han 58 miljoner kronor till fonden med en uppmaning: ”Donationen skulle användas till något självständigt, för Helsingborgs stad gagneligt ändamål eller till stadens försköning eller för underhåll av eller utvidgning av sådant, som tidigare åstadkommits.”
Det har alltså varit upp till Helsingborgs stad att förvalta pengarna på bästa möjliga sätt och bland annat har pengarna finansierat byggandet av kulturplatser som Helsingborgs stadsteater, Kulturmagasinet på Fredriksdal museer och trädgårdar och Dunkers kulturhus.
Henry Dunker var en riktig stadspatriot och erhöll dessutom Helsingborgsmedaljen 1949. Han är stadens störste donator och sannerligen en av Helsingborgs viktigaste kulturprofiler genom tiderna. Helsingborgs stad har också hyllat sin mecenat genom att döpa torgplatsen mellan konserthuset och stadsteatern till just Henry Dunkers plats.
Bild: AB Helsingborgs-Bild, ©Kulturmagasinet/Helsingborgs museer
Tidigare artiklar i serien:
Gisela Trapp