Helsingborgs kulturhistoriska profiler: Nils Poppe

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Nils Poppe räknas i dag som en av Sveriges i särklass viktigaste skådespelare och har jämförts med Charlie Chaplin. Han föddes i Malmö 1908 och visade redan i tidig ålder en stor komisk talang. Under åren gjorde han otaliga teaterföreställningar, dansnummer och spelade också huvudrollen i flera filmer. Men för helsingborgarna är han mest älskad för att ha satt Fredriksdalsteatern på kartan med en rad populära sommarföreställningar.

För en skådespelare som levde på skratt och humor kan det ibland vara lite svårt att förstå att Nils Poppes första tid i världen var allt annat än lätt. Han hade en minst sagt brokig start i livet och blev placerad i fosterhem då hans mor var ogift och lämnade bort honom vid födseln. Som tur för Nils hamnade han till slut hos Anders och Amanda Jönsson på Möllevången i Malmö. Och det var också här som han tog sina första steg mot sin älskade scen. Redan i skolan visade han stor talang för det komiska, vilket blommade ut ordentligt under åren som följde. Intressant nog var Poppe själv först inställd på att bli en dramatisk skådespelare, något han inte minst visade i Ingemar Bergmans filmer Sjunde inseglet och Djävulens öga. Men det är förstås för sin komiska tajming och sina akrobatiska färdigheter som de flesta av oss tänker på när Nils Poppe kommer på tal.

Karriären som showman började 1930 på Hippodromteatern i Malmö. Här spenderade Nils Poppe fyra år och var med i flera revyer och operetter. Under en folkparksturné 1934 blev han erbjuden en plats på Klangerevyn på Folkets Hus-teatern i Stockholm. Poppe tackade ja och blev snart en populär ikon i nöjesvimlet i huvudstaden. Det var också på plats i Stockholm som han inledde sin karriär på filmduken. Hans första roll var i Adolf Jahr-filmen Adolf Armstarke. Under åren blev det en rad filmer och mest folkkära av dem alla är tveklöst filmerna om Fabian Bom. Nils Poppe spelade in inte mindre än sju filmer i rollen som den prickmustascherade Bom. Och just Bom-filmerna blev också en framgångssaga internationellt, framför allt i Tyskland.

Hur var det då med Nils Poppes koppling till Helsingborg? Jo, den sagan tog sin början 1966. Det var nämligen då som han tog över Fredriksdalsteatern i Helsingborg och lade grunden till vad som skulle bli en riktig sommarlångkörare. Faktum är att succén inte lät vänta på sig och snart reste besökare från hela Sverige till Fredriksdal för att se föreställningarna med Nils Poppe på scenen.  Den allra första föreställningen var En enkel man och under åren blev det allt från operetter till farser. På plats i Helsingborg gästspelade Nils Poppe också på Helsingborgs stadsteater med jämna mellanrum. Nils Poppe underhöll på Fredriksdalsteatern fram till och med 1993, då 85 år, innan han lämnade över scenen till Eva Rydberg.

Nils Poppe var privat en väldigt reserverad man och delade sällan med sig av livet bortom scenen. Vid sin död var han gift med Gunilla Poppe och de fick två barn tillsammans. Sedan tidigare hade Poppe även två barn tillsammans med sin första fru, Inga Landgré. Även om Nils Poppe gick ur tiden 28 juni 2000 lever revymakarens minne för alltid kvar i Helsingborg och i synnerhet på Fredriksdals museer och trädgårdar. Sedan 2002 har du till och med haft möjlighet att hälsa på Nils Poppe själv. Eller i alla fall på hans bronsstatyett utanför teaterentrén. Och sedan 2019 finns det till och med ett litet charmigt teatermuseum på området dedikerat Eva Rydbergs och Nils Poppes långa karriärer. Nils Poppes arv och hjärtevärmande leende lever i högsta grad vidare än i dag och kommer för alltid att vara en stor del av Helsingborgs kultur.

Bild: AB Helsingborgs-Bild, ©Kulturmagasinet/Helsingborgs museer

Tidigare artiklar i serien:
Henry Dunker
Gisela Trapp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev