Helsingborgs kulturhistoriska profiler: Oscar Trapp

PS
Paul Svensson

Oscar Trapp var en man med många talanger och han har betytt mycket för utvecklingen av Helsingborgs stad. Förutom att han låg bakom uppförandet av terrasstrapporna var han också politiskt engagerad och såg till att Helsingborg blev med spårvagn 1903. Och sedan 1906 är det fortfarande Oscar Trapps motion om standardiseringen av färgerna i den svenska flaggan som gäller.

Berättelsen om Oscar Trapp tog sin början för länge, länge sedan. Vi får damma av det antika fickuret och snurra tillbaka tiden hela vägen till 5 juli 1847. Det var nämligen då som Oscar Trapp såg dagens ljus för första gången. Han är en sann Helsingborgsson och det är också i Helsingborg som hans saga började, utspelade sig och avslutades. Helsingborgs stad har mycket att tacka Oscar Trapp för och han hör sannerligen till en av de stora innovatörerna i stadens historia.

Oscar Trapp var till yrket ingenjör men räknades också som handelsman, riksdagsman, konsul och entreprenör. Han utbildade sig till ingenjör vid polytekniska högskolan i Hannover, Tyskland. Efter studierna återvände han till Helsingborg, där han grundade sin första egna firma samt tog över sin faders garveriverksamhet efter dennes död.
Oscar Trapp var mycket intresserad av historia och många av hans mest storslagna bravader i staden kan koppla samman med just det här intresset. Det var Oscar Trapp som låg bakom Kärnans restaurering mellan åren 1893-1894 och han hindrade även staden från att riva Jacob Hansens hus. Det var också Oscar Trapp som såg till att terrasstrapporna som leder upp till Slottshagsparken och Kärnan byggdes. Trapporna stod färdiga 1903 och för den här bedriften har Helsingborgs stad hedrat upphovsmannen med att kalla platsen strax nedanför trapporna för just Konsul Trapps plats.

Det stora historieintresset förde också med sig att Oscar Trapp var en av initiativtagarna till Helsingborgs museiförening. Han lät också renovera Mariakyrkan och bekostade ett flertalet utgrävningar kring stadens medeltida kyrkor.
Men Oscar var också intresserad av nymodigheter och som politiker i staden såg han till att Helsingborg blev med spårvagn 1903. Han uppförde också Köpmännens hus på Södra storgatan 18, där han hade såväl bostad som kontor.

Oscar Trapp var en otroligt driven människa och var, utöver sitt historiska åtagande i staden, även politiskt engagerad. Han satt med i Helsingborgs fullmäktige, landstinget och slutligen även i riksdagen. Som politiker var han delaktig i att man öppnade en arbetsförmedling i staden. Oscar Trapp hade också en stor mängd uppdrag inom näringslivet. Förutom att han var verkställande direktör för Helsingborgs & Landskrona järnvägar AB var han även aktiv i styrelseuppdrag för bland annat Helsingborgs Sockerfabrik AB, Klippans pappersbruk, Skromberga Stenkols AB och Skånska handelsbanken.

Privat fick Oscar Trapp två barn tillsammans med sin första hustru, Cecilia Tellbom. De bodde på Fredriksdal lantegendom fram till hennes död 1900. Oscar Trapp gifte om sig med Gisela Henckel två år senare och var tillsammans med henne fram till sin död 30 augusti 1916. När Oscar Trapp gick ur tiden donerade Gisela Trapp Fredriksdals ägor till Helsingborgs stad.

Man kan verkligen säga att Oscar Trapp var en människa i tiden. En person som på riktigt fick Helsingborgs stad att blomstra under många år. Och än i dag, 100 år efter hans bortgång, kan vi ta del av hans fantastiska arbete och många storslagna idéer. Något att tänka på nästa gång du befinner dig vid Kärnan, promenerar förbi Jacob Hansens hus och rådhuset eller besöker Fredriksdal museer och trädgårdar.

Fotograf: Emil Bruno

Tidigare artiklar i serien:
Nils Poppe
Henry Dunker
Gisela Trapp

Källor:
* Oscar och Gisela Trapp – en släktsaga. Helsingborgs Dagblad.
* Helsingborgs lokalhistoriska förening (2006). Trapp, Oscar. I Helsingborgs stadslexikon. Helsingborg: Helsingborgs lokalhistoriska förening.
* Ulfsparre, Anna Christina (1992). Helsingborgs historia, del VII:1: Befolkning, förvaltning, kommunal service. Norstedts förlag AB.
* Westrin, Th. (1919). Trapp, Oscar. I Nordisk familjebok: Band 29 (Uggleupplagan). Stockholm: nordisk familjeboks förlag.

Lämna en kommentar