Helsingborgs bibliotek öppnar upp igen

PS
Paul Svensson

Från och med 25 januari öppnar flera av Helsingborgs bibliotek åter upp för besökare. Nu kan du komma åt bibliotekens boksamlingar på plats igen men det är fortfarande begränsad service och korta ärenden som gäller när du befinner dig där. Och som tidigare ska du endast besöka Helsingborgs bibliotek om det är helt nödvändigt, inte för nöjes skull. Från och med 25 januari öppnar också meröppet på områdesbiblioteken i Laröd och Påarp.

Även om smittläget fortfarande är på hög nivå i Helsingborg öppnar nu alltså flera av stadens bibliotek upp för besök igen. Men du ska i dagsläget inte räkna med biblioteken som en mötesplats där du kan sitta ner i lugn och ro, faktum är att det inte finns några sittplatser alls i biblioteken för tillfället. Biblioteken har en viktig samhällsfunktion och anledningen att man öppnat igen är för att du som besökare ska ha möjlighet att utföra kortare ärenden som att låna böcker, spel och använda bibliotekens datorer, skrivare och scanners.

Reglerna om att hålla minst två meters avstånd till andra besökare och personal och maxantal för antalet besökare i varje lokal kvarstår. Under den här perioden har biblioteken också begränsad service, vilket innebär att det tar längre tid än vanligt att få hjälp.
Som tidigare rekommenderar man fortfarande att använda de fantastiska digitala tjänsterna som är tillgängliga. Du kan fortfarande beställa böcker hemifrån via webben, telefon eller e-post. Sedan hämtar du upp dem på plats utan att behöva gå in i lokalerna. Konceptet fungerar precis som när du beställer take away-mat från en restaurang. Glöm inte bort att du behöver ha med dig ditt bibliotekskort eller giltig id-handling när du hämtar upp dina böcker.

Ännu en smart digital tjänst som biblioteket har heter Boken kommer 70 plus. Här kan du som är 70 år eller äldre boka böcker hemifrån och sedan få dem levererade direkt hem till din dörr. Du slipper med andra ord riskera att bli smittad och ändå få tag på äventyr, kärlek, spänning eller vad du nu vill läsa om. Allt du behöver göra är att ringa in till biblioteket på 042-10 69 00 och be dem samla ihop böckerna du önskar låna. Du får ha låneböckerna i  sex veckor innan de hämtas tillbaka igen. Tjänsten är öppen vardagar från klockan 09.00 till 12.00 och är gratis att använda. Du behöver vara bosatt i Helsingborg och ha ett giltigt lånekort för att kunna låna böcker via 70 plus.

Gällande användning av bibliotekets datorer på plats är det max 30 minuter per omgång, om det inte är kö till datorerna, då finns det möjlighet att sitta ytterligare 30 minuter. Under rådande omständigheter har personalen inte möjlighet att handleda och hjälpa till, det betyder att du får klara det på egen hand. Det kommer dock att finnas särskilda hjälpstationer för digitala ärenden på Digidel på Helsingborgs stadsbibliotek och Idé A Drottninghög.

Personalen på Helsingborgs bibliotek uppmanar alla att bara komma till biblioteken om det verkligen behövs. Servicen är fortsatt begränsad och som alltid ska du stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Tänk på personalen, dina medmänniskor och dig själv. Besök gärna bibliotekfh.se för mer information om vad som gäller på Helsingborgs bibliotek från och med 25 januari. Här hittar du även mer om öppettider och kontaktuppgifter till alla områdesbiblioteken.

Vill du läsa på mer om Helsingborgs biblioteks digitala tjänster rekommenderar vi vår fullmatade artikel på ämnet, Besök det digitala biblioteket hemifrån.

Vad: Helsingborgs bibliotek öppnar sina dörrar
När: Från 25 januari
Var: Helsingborgs bibliotek

Lämna en kommentar