Intervju med kläddesigner Ivan Svanberg

PS
Paul Svensson

Ivan Svanberg är klädesdesignern som älskar sammet och som tittat bakåt i tiden för att föra modeindustrin framåt. Genom att tänka bortom fast fashion och att värna om miljön skapar han en unik klädeskollektion. Det smarta konceptet heter zero-waste och har gett honom ekonomiskt stöd från Visionsfonden i Helsingborg.

Det syns i ögonen. Det där glittrande ljuset som dyker upp när någon pratar om ett ämne som ligger dem varmt om hjärtat. För Ivan Svanberg är det textilmönster, mode och skaparprocessen som får det att hända något i de ödmjuka ögonen. Just nu är han aktuell med sin zero-waste klädkollektion. Det är en hållbar och färgsprakande dam- och herrkollektion där kläderna är skapade med en innovativ metod som eliminerar tygspill redan innan plagget är gjort. Ivan berättar:

”Varenda del av tyget har ett viktigt syfte i plagget. Jag vill skapa något som har betydelse för världen via smarta och lekfulla mönster som kan finnas kvar och hjälpa. Det är egentligen ett gammalt sätt att göra kläder på och en stor kontrast till det snabba modet som förgiftar jorden i dag.”

Från Höganäs till London
Ivan har alltid varit intresserad av att rita och teckna. Ett intresse som förde honom från Höganäs i Skåne till Ravensbourne Universitetet i London. Här studerade han i tre år och det var också under den här perioden som något hände med hans sätt att se på mönster och kläder och framtagningen av dessa. Genom att titta bakåt i tiden upptäckte Ivan att det fanns mycket att hämta när det kommer till att designa kläder på ett smart och hållbart sätt.

”Förr i tiden var det dyrare att göra kläder då de fina tygerna kostade mycket pengar och vävdes för hand. Man tvingades ta vara på tyget på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag. Varje del av materialet var viktigt och man hade helt enkelt inte råd med spill. Ur ett miljöperspektiv är det bästa sättet att ta fram kläder att använda handgjorda tekniker och att anamma zero-waste-tänket. Det måste finnas balans i hela kedjan från tyg till färdigt plagg”

Det är också tack vare det här tankesättet som gjorde att Ivan fick ekonomiskt stöd av Visionsfonden i Helsingborg. De premierar goda idéer och lyfter fram kreatörer vars arbete gynnar såväl Helsingborg som dess invånare. Som ung kreatör belyser Ivan hur viktigt det är med arbetet som Visionsfonden gör.

”När jag fick bidraget från Visionsfonden kunde jag knappt ens förstå det själv. Det var stort, som en dröm som gick i uppfyllelse. Nu kunde jag äntligen färdigställa min kollektion och utveckla egna mönster med motiv inspirerade av saker och platser i Helsingborg. Naturen och staden inspirerar mig. Jag gillar både dam- och herrkläder men vill helst göra det sistnämnda mer spännande. Det finns för få roliga herrkläder där ute.”

Ivan rekommenderar andra med idéer och koncept att ansöka. Själv trodde han inte att han skulle få ett bidrag men Visionsfonden tyckte annorlunda. Ivan berättar:

”Det är lätt att ansöka och skulle man behöva hjälp finns Visionsfonden alltid där. Utöver det ekonomiska stödet har jag också fått hjälp med att få ut min kollektion och mitt arbete i andra kanaler. Nu är tanken att mitt projekt ska kulminera i en utställning med full transparens där jag visar upp tillskärningen för alla zero-waste-klädmönster bredvid det färdiga plagget. Målet är att inspirera fler designers, hantverkare och konstnärer till att hitta nya lösningar för ett hållbart skapande. Jag har också en idé om att utställningen ska vara interaktiv och att besökarna ska kunna prova kläderna. Mode är som roligast när man upplever det och inte bara betraktar det från håll.”

En journal för miljömedvetna kläddesigners   
När det kommer till framtiden planerar Ivan just nu en zero-waste-journal. Han har gjort nya upptäckter under projektet och kommer fram till flera nya lösningar som han vill dela med andra. Det är riktlinjer och hjälpsam information som han själv saknade när han började.
Vill du läsa mer om Ivan Svanberg och hans kollektion finns han online på notjustalabel.com/ivan-svanberg och på Instagram via ivan.svanberg.

Har du själv en idé om hur du kan göra livet för helsingborgarna bättre och lite smartare ska du inte tveka att höra av dig till Visionsfonden. Pågående ansökningsomgång är öppen från 28 augusti till 20 september. Läs mer om det i vår artikel om Visionsfonden.

Foto: Ivan Svanberg