Kulturintervjuer från Helsingborgs stad: Projektledaren från Stockholm
Är man bosatt i Helsingborg råder det knappast någon brist på bra kulturupplevelser. Vi är bortskämda med allt från konst, musik och film till natur och historia och här finns även ett museum med fokus på den lokala idrotten genom tiderna. Och med så många kulturplatser finns det många personer som arbetar med kultur i Helsingborg. I den här artikelserien träffar vi några av dem.
Börja gärna med att berätta lite om dig själv. Var arbetar du och hur länge har du varit en del av Helsingborgs kultur?
Tommy Esbjörnsson, jag arbetar med kommunikation kring några av Helsingborgs kulturinstitutioner, främst biblioteken.
Teater. Konst. Musik. Natur. Historia. Film. Vad föredrar du och varför?
Som gammal biografföreståndare ligger filmen mig varmt om hjärtat. Men jag är också litteraturvetare i botten, vilket gör att jag läser mycket också.
Har du något speciellt kulturminne som du vill dela med dig av?
Allan Edwalls enmansföreställning av Doktor Glas, på hans egen teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Den skicklige skådespelaren Allan Edwall fick en verkligen att tro att man lyssnade på en läkare från förra seklet, som berättade historien om hur han försåtligt giftmördade den vidrige hustruplågaren pastor Gregorius.
Hur tror du att man skulle kunna tillgängliggöra Helsingborgs kultur för en yngre målgrupp?
Fler projekt som genomförs både i ungdomars hemmiljö och på Dunkers kulturhus, Kärnan, Fredriksdal, Helsingborgs bibliotek och så vidare.
Tycker du att Helsingborg saknar något som skulle berika kulturlivet ytterligare för invånarna?
Jag hade gärna sett ett gäng fria teatergrupper, både för vuxna och för barn. Det tror jag hade varit ett uppskattat inslag för invånarna i Helsingborg.
Om du vrider tillbaka klockan och får ta med dig själv som tioåring till valfri kulturplats i Helsingborg, vilken plats besöker ni och vad skulle du vilja berätta för dig själv som skulle kunna vara värdefullt att veta för en yngre version av dig själv?
När jag var tio år visste jag knappt att Helsingborg fanns, men jag hade tagit med mig själv till Kärnan och berättat om dansk-svensk historia.
Du lånar en bok på Helsingborgs bibliotek och styr sedan stegen mot valfri kulturplats. Boken måste ha någon sorts anknytning till platsen. Du kan till exempel låna Den gamle och havet (Ernest Hemingway) och läsa den på trapporna mot sundet vid Dunkers kulturhus. Vilken bok lånar du och var läser du den?
Jag lånar nog Sven Markelius arkitekt, ett standard verk om en av våra största arkitekter. Boken är skriven av Eva Rudberg 1989. Sven Markelius är mannen bakom funkispärlan Helsingborgs konserthus. Dit beger jag mig för att läsa boken och jag sätter mig i konserthusets café, som passande nog heter just Markelius.
Hur många böcker tror du att det finns på Helsingborgs stadsbibliotek?
Ingen aning … 103 000 med de i lagret.
Du får välja helt fritt och skapa din egen drömutställning på Dunkers kulturhus. Vad handlar den om?
Om sportmode, med alla sociopolitiska aspekter så som fashion, identitet, ekonomi och så vidare.
Kort och koncist från stockholmaren som flyttade till Helsingborg och fann kulturen i sundets pärla. Ett stort tack till Tommy som förgyllde veckans kulturintervju. Nästa vecka är vi tillbaka igen med nya frågor och svar och då får ni träffa ännu en av Helsingborgs kulturmedarbetare.
Tidigare artiklar i serien:
Elsie, praktikant på Helsingborgs kulturförvaltning
Karin Hjelmér, pedagogisk ledare på Fredriksdal museer och trädgårdar
Paul Svensson, copywriter på Helsingborgs kulturförvaltning